<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://q.quora.com/_/ad/8fb78ae898f448e9b008c905098c9da9/pixel?tag=ViewContent&amp;noscript=1">

LiveShopping - en revolution på sociale medier og en ny salgskanal

 

Hvad er liveshopping?

 

Online shopping har været stigende i popularitet allerede i mange år, og covid19-pandemien har kun forstærket denne tendens. Det er bare praktisk og tidsbesparende at handle online. Men der er også ulemper ved det. Online shopping giver ikke den købsoplevelse, der svarer til den, som vi får, når vi besøger en fysisk butik. Nogle gange mangler vi mulighed for tilpasning eller professionel rådgivning. 

 

For at imødekomme kundernes forventninger tilbyder flere og flere virksomheder derfor en lidt anderledes, men lige så spændende oplevelse af kommunikation mellem kunden og forhandleren - nemlig LIVEshopping. 

 

Liveshopping er en verden, hvor online køb og køb i fysiske butikker smelter sammen. Det kan beskrives som en slags online begivenhed, som alle interesserede kan deltage i via forskellige sociale medieplatforme, mens de sidder i sofaen derhjemme.

 

I dag handler shopping om at skabe oplevelser og ikke kun at fokusere på selve produktet og dets pris. Inden for e-handel er liveshopping en af de mest effektive måder at gøre det, fordi det er en hybrid mellem webhoppen og den fysiske butik. Det er faktisk en helt ny salgskanal!

 

I praksis arrangerer et brand en online event, hvor man præsenterer produkterne live, diskuterer tendenser, giver inspiration og modetips. Til større events inviteres forskellige typer stylister eller influencers oftere og oftere. Man kan også se modeller, der tester nye produkter live ved liveshopping-begivenheder. Under en sådan præsentation kan du købe produkterne, og der er også ofte særlige tilbud, som kun kan bruges i det tidsrum, hvor showet finder sted.

 

Hvordan startede liveshopping i Danmark?

 

Fænomenet liveshopping i Danmark startede for alvor, da butikkerne blev tvangslukket under pandemien i 2020.

 

Nedlukninger havde store konsekvenser for mange butikker i detailhandlen. Nogle af dem havde nul omsætning i lange perioder i løbet af 2020 og begyndelsen af 2021. Men der er butikker, herunder især tøjbutikker, der har fundet på helt nye måder at sælge og skabe omsætning på. En af de nye idéer var liveshopping, som viste sig at være en stor succes for mange.

 

Liveshopping er en innovation, der opstod i krisetider og skabte nye former for salg. I situationer, hvor vi føler os pressede, tænker vi mere kreativt eller ud af boksen. Coronavirus udfordrede mange virksomheder, men åbnede også op for nye muligheder og tvang os til at udvikle os digitalt.

 

Nu findes der en hurtigt voksende gruppe af brands og virksomheder, der er meget glade for liveshopping og genererer titusindvis af kroner i omsætning blot ved hjælp af en smartphone og et stativ.

hvad_er_liveshopping

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Hvor finder liveshopping sted? De nye sociale medier!

 

Både digitale og fysiske butikker har i mange år haft relationen til kunderne via de sociale medier. På grund af forskellige data-restriktioner er det nu blevet vanskeligere og også dyrere. Live shopping kan være en fantastisk måde at vedligeholde og styrke denne relation mellem virksomheden og kunden på.

 

For at starte med liveshopping har du faktisk kun brug for en social medieprofil, et lager for produkterne og en smartphone til at streame begivenhed.

 

Liveshopping-events kan streames via forskellige mobilapps - både de almindelige videoapps, som vi bruger til hverdag og dem, der er specifikt dedikeret til liveshopping. De mest populære kanaler for liveshopping i øjeblikket er Facebook og Instagram. Begge disse medier har den samme ejer og begge to giver sine brugere mulighed for at oprette en liveshopping-begivenhed.

Du kan gøre det uanset om du har en virksomhedsside på et af dem eller ej. Men hvis du vælger, om du vil oprette din butik på Facebook eller Instagram, får du ekstra muligheder i forhold til liveshopping. Du kan nemlig tilføje links til produktsider i din webshop eller fremhæve nogle varer fra din butik.

 

Der er også oprettet nogle særlige grupper på Facebook, som er dedikeret til live begivenheder, som eksempelvis Live Broadcasts eller Sales Broadcasts. En række forskellige brands udsender live på disse to nævnte grupper. Det betyder, at uanset om dit brand allerede er kendt af mange eller ej, kan du altid drage fordel af Liveshopping og skaffe nye kunder på den måde.

 

Ud over Facebook og Instagram kan du også gøre bruge af andre online apps. De mest kendte er ShopShops, Yeay, Livescale eller Buywith.

 

Der findes naturligvis mange flere apps til at skabe denne type indhold, og der kommer hele tiden nye på markedet. Facebook og Instagram er dog stadigvæk konger af liveshopping.

 

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Høj efterspørgsel og stort potentiale

 

Der er en enorm efterspørgsel fra både små og store virksomheder efter liveshopping. Forskellige brancher er interesserede i at komme i gang: tøjfirmaer og brancher som vin, dyreartikler og endda dagligvarer. Der findes nogle virksomheder, der hjælper virksomheder med at afholde live shopping-begivenheder, og de har siden 2021 haft meget arbejde.

 

Introduktion af liveshopping kan sammenlignes med introduktion af de sociale medier. Selvfølgelig var der en vis skepsis i starten, men snart forstod virksomhederne, at der var opstået en helt ny kommunikationskanal, som kan åbne for fantastiske muligheder.

 

Liveshopping er sandsynligvis blevet så populært, fordi det bare er billigt og ikke svært at komme i gang. Det giver dig også en fantastisk mulighed for at sælge mange produkter på meget kort tid. Det handler dog ikke kun om omsætning. Liveshopping giver dig mulighed for at skabe højere kundeloyalitet, øge kundetrafikken i både digitale og fysiske butikker og promovere dit brand på den bedst mulige måde. Dine kunder kan lære dig meget bedre at kende gennem liveshopping.

 

Mange eksperter (både inden for ecommerce og detailhandel) siger, at liveshopping er starten på en langvarig trend. Det kan være lidt svært at få et godt overblik over markedets størrelse lige nu, men man allerede kan forudse, at det er en enorm business og store penge. Mange investorer, også i Danmark, har bemærket denne tendens. Ejeren af Bestseller - Anders Holch Povlsen har købt sig ind i Bambuser, som er en populær liveshopping-tjeneste fra Sverige, og benyttes bl.a. af Samsung. Han ejer også andele af Zalando eller Asos og han ved godt, hvad der er værd at investere i.

 

Potentialet i live shopping er enormt. Liveshopping kan give en købsoplevelse, som hverken den rent fysiske butik eller den rene onlinebutik kan. Det er derfor, at flere og flere sælgere kaster sig ud i det. Liveshopping giver både online og fysiske butikker mulighed for at skabe en helt fantastisk oplevelse for kunderne: 

Fysiske butikker får mulighed for at få flere relevante kunder, og webshops giver kunderne oplevelsen af at tale med et butikspersonale og få masser af vigtig information om produktet.

 

live shopping

 

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Det hele handler om interaktion

 

Selve idéen om at præsentere produkter via medierne er ikke ny. Allerede i 1970'erne dukkede de første tv-kanaler med speciale i live-merchandising op i USA. Programværterne præsenterede produkterne ved at tale om dem i alle mulige detaljer og vise dem fra alle sider. Publikums rolle var dog begrænset til at bestille de præsenterede produkter via telefon. 

 

Liveshopping er en meget udvidet udgave af amerikanske live-merchandising-programmer fra 1970’erne. Det tilbyder kunderne meget mere. Brugerne har en reel indflydelse på udsendelsen, fordi de kan stille spørgsmål, lave kommentarer og bede om ekspertrådgivning løbende. Hele processen ligner en almindelig købsoplevelse i et indkøbscenter, hvor du taler med en butiksmedarbejder, som er ekspert og kan rådgive dig. Derudover får brugere mulighed for at interagere med andre deltagere i online begivenheden. Man kan også læse produktanmeldelser fra folk, der allerede købt og brugt det pågældende produkt. 

 

Da forskellige influencers og kendte personer ofte bliver inviteret til liveshopping-events for at præsentere produkter, styrker dette produktets troværdighed. Købsoplevelsen bliver til et rigtigt show. Influencers fortæller om produkter, deler deres erfaringer og svarer på deltagernes spørgsmål. På denne måde føler kunderne, at afstanden mellem dem og kendisserne er kortere, og de er mere tilbøjelige til at foretage et køb, hvis en person, de kan lide, også anbefaler det pågældende produkt.

 

Liveshopping styrker helt sikkert relationen mellem sælgeren og kunden. Det er bare en stor fordel at kunne rådgive kunderne om, hvilket produkt der vil være bedst for dem, og hvilken løsning der vil passe perfekt. Kunderne bliver meget mere trofaste. 

 

Endelig er liveshopping en fantastisk måde at vise nye produkter og kollektioner på. Ved at vise dine produkter frem ved liveskopping-events kan du straks se, hvilke produkter der bliver mødt med begejstring, hvilke størrelser der er mest populære osv. Du får med andre ord masser af meget brugbare data om, hvilke af dine produkter der har størst chance for at blive populære i både online salg og i de fysiske butikker.

 

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Grænsen mellem e-handel og fysiske butikker smelter sammen

 

Kina er førende, når det gælder liveshopping. Ifølge undersøgelsen fra 2020 har 2 ud af 3 kinesere prøvet liveshopping. Nu er der sandsynligvis endnu flere af dem, der har liveshoppet i Kina. 

 

I Danmark er liveshopping stigende i popularitet, men det er ikke så vildt som i Kina endnu. Statistikker fra starten af 2021 viser, at knap 15 % af de danske webshops har prøvet liveshopping for at øge deres omsætning. Liveshopping er mest udbredt blandt store virksomheder, og virksomheder der fokuserer på omnichannel-salg. Her har næsten hver fjerde prøvet at sælge via liveshopping.

 

Ifølge eksperterne er liveshopping et af de mest spændende fænomener, der er sket for dansk detailhandel i mange år og noget, der hjælper virksomhederne enormt meget i digitaliseringsprocessen.

 

Indtil nu har der været en barriere for, at fysiske butikker og netbutikker kunne smelte sammen. Takket være liveshopping er denne barriere endelig blevet overvundet. Liveshopping er nemlig det element, der binder digital og fysisk shopping sammen, og det vil kun vokse i popularitet. Det er et spændende fænomen for alle: fysiske butikker, onlinebutikker, omni-channel-virksomheder, B2C-handel og B2B-handel.

 

Liveshoppings fordele for e-handel

 

LiveShopping er ikke kun en fantastisk shoppingoplevelse for kunderne, men først og fremmest en fantastisk mulighed for e-handelsvirksomheder. COVID-19 nedlukninger og restriktioner har kun fremskyndet en proces, som allerede var forudset tidligere. Kunderne foretrækker nemlig i stigende grad at handle online frem for at besøge fysiske butikker. 

 

Under pandemien var det afgørende at finde en måde at engagere kunderne på og give dem en online købsoplevelse ud over det sædvanlige. Det står nu klart, at de sociale medier er det sted, hvor det sociale liv i det 21. århundrede i høj grad er koncentreret, og hvor vi nu oftest søger underholdning, inspiration og gode tips. Facebook, Instagram og lignende platforme er også en naturlig måde at interagere med andre mennesker på: både venner og fremmede, som vi deler lignende interesser eller livssituationer med. Det er også blevet klart, at de sociale medier er det sted, hvor folk ønsker at handle.

 

Liveshopping giver lynhurtig feedback på produkter

 

Deltagerne i en live shopping-event deler kommentarer live, så virksomheden kan få feedback på sine produkter. Du kan se, hvilke produkter der får mest opmærksomhed. Du kan lære af denne livefeedback og planlægge dine fremtidige kollektioner ud fra den.

 

Med liveshopping kan du nå dine kunder, uanset hvor de er

 

Du kan engagere dine potentielle kunder og hjælpe dem med at træffe den endelige købsbeslutning, uanset hvor de befinder sig. Det er ligegyldigt, om de er hjemme eller i parken, om de er i Danmark eller i USA. Du kan rådgive din kunde, selv om han eller hun ligger i sin seng.

 

Liveshopping giver dig mulighed for at udnytte potentialet i influencers

 

Online events med kendte personer (især personer, der opfattes som seje) skaber altid stor interesse blandt deltagerne. Deres involvering gør produkterne mere attraktive i shoppernes øjne og kan være med til at øge salget.

 

Liveshopping styrker interpersonelle kontakter

 

Liveshopping-udsendelser, der udføres korrekt, giver deltageren indtryk af at handle med venner, selv om han eller hun ikke kender de personer, der deltager i begivenheden. Det giver en følelse af at interagere med andre mennesker (selv om det sker på skærmen på din telefon eller laptop), hvilket kan opfattes som en ekstra fordel, især i tider med pandemiske begrænsninger.

 

Liveshopping skaber en større lyst til at købe

 

Ulempen ved e-handel er, at man ikke kan røre ved produktet eller spørge eksperter til råds. Liveshopping giver dig mulighed for at se, hvordan produktet ser ud live, skabe stilarter, interagere og diskutere tendenser. Liveshopping bliver til en form for show og gør online shopping mere attraktivt og følelsesmæssigt. Det giver deltageren en større lyst til at foretage et køb. 

 

Liveshopping giver dig mulighed for at præsentere dit produkt bedre

 

Billeder på dit websted kan ikke vise alle detaljerne i et produkt, og selv den bedste skriftlige beskrivelse kan ikke erstatte en mundtlig fortælling om produktet fra en rigtig person. Liveshopping-arrangementer giver derfor virksomhederne langt flere muligheder for at vise fordelene ved deres produkt frem.

 

Liveshopping er med til at skaffe nye kunder 

 

Attraktivt content og mange nyttige produktoplysninger, der er præsenteret i en spændende form vil helt sikkert tiltrække nye kunder, som ikke har haft noget med brandet at gøre før.

 

hvad_er_live_shopping

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Fra den juridiske side 

 

Set fra et juridisk synspunkt svarer salg via live shopping til salg via en webshop. Sælgeren og køberen skal overholde reglerne for onlinesalg, uanset om kunden skal betale med det samme eller skal afhente og betale varen senere i din fysiske butik.

 

Hvad betyder det i praksis?

 

Enhver kunde har fortrydelsesret. Som sælger har du pligt til at give din kunde en række oplysninger både før og efter det pågældende køb. Efter købet har du pligt til at sende alle relevante oplysninger på et varigt medium, dvs. sms, e-mail eller på papir. 

 

Hvis du undlader at give oplysningerne har kunden ret til at fortryde i op til 1 år og 2 uger (14 dage), og det er dig, der skal dække alle eventuelle omkostninger i forbindelse med returnering af produktet. Kunden skal ikke betale noget.

 

I tilfælde af, at kunden kun har reserveret produktet under liveshopping-begivenheden betyder det ikke, at der er indgået en såkaldt fjernsalgsaftale. Der er heller ikke tale om nogen fortrydelsesret. Det er op til kunden, om han eller hun ønsker at komme til din butik og købe det reserverede produkt eller ej, når live-shopping-showet er slut.

 

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Hvordan kan du komme i gang med liveshopping?

 

Nøglen til succes med live shopping ligger i en god forståelse af de sociale platforme, deres korrekte brug og gode værter. Du kan bruge mange platforme til at skabe live shopping-events, men den nemmeste måde at komme i gang på er at prøve Facebook eller Instagram i første omgang. 

 

Det tager selvfølgelig tid for et brand eller en butik at etablere sig solidt på en af disse platforme. Men hvis du vil være tålmodig og vil arbejde hårdt, og dermed være i stand til at fastholde og motivere dine potentielle kunder med spændende information, nyheder, udsalg og konkurrencer, så er potentialet i live shopping virkelig stort.

 

Som allerede beskrevet er det ret billigt at komme i gang med liveshopping, og det kan øge omsætningen på meget kort tid. Alt du får brug for i starten er:

 

  • En god vært for live shopping-begivenheden 

 

Værten skal være udadvendt og autentisk (han eller hun skal være 100 % sig selv på kamera). Selvfølgelig skal værten også kende de produkter, han/hun skal præsentere, meget godt og være klar til at besvare alle mulige spørgsmål. 

 

  • En god mobiltelefon med et godt kamera

 

Du har ikke brug for mere professionelt udstyr i starten, men du kan anskaffe dig noget bedre, hvis du kan se, at det går godt, og at dine begivenheder vækker interesse blandt de potentielle kunder.

 

  • Et godt sted til din liveshopping-begivenhed

 

Du skal sikre dig, at det sted, hvor du vil streame din begivenhed fra, er et sted med godt lys og god lyd. Hvis ikke, kan du altid købe en mikrofon og et par ekstra lamper.

 

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog 


 

Gode tips til liveshopping

 

Vov at starte

 

Du skal ikke bekymre dig om, om folk kommer til dit liveshopping-event. Uanset om du har en fysisk butik eller en online butik eller begge dele, er det umuligt, at du taber på din online begivenhed. Der vil 100% være nogle potentielle kunder, der kommer til din online event, som aldrig ville have lært dit brand at kende, hvis du ikke havde oprettet eventet. Liveshopping vil helt sikkert drive hver enkelt kanal (webshop, fysisk butik) til mersalg.

 

Tag små skridt mod målet

 

Der er ingen, der bliver specialist i noget lige fra starten, og det bliver du heller ikke. Det, du skal gøre, er gradvist og systematisk at opbygge dit arbejde omkring liveshopping. Du har ikke brug for en masse sofistikeret udstyr i begyndelsen. Du kan bruge din telefon først og købe bedre udstyr senere, hvis behovet opstår. 

 

Du skal hele tiden eksperimentere og finde ud af, hvad der fungerer bedst for din virksomhed. Foretag systematiske forbedringer og justeringer og hvil aldrig på laurbærerne. 

 

Brug de sociale medier

 

Du skal informere dine potentielle kunder om, at du afholder et live-event for dem. En god måde at gøre dette på er at annoncere det på Facebook, f.eks. ved at oprette en begivenhed der. Derudover er det en god idé at lave et opslag på Facebook og Instagram og sprede dit spændende budskab lidt mere. På den måde gør du din målgruppe opmærksom på, hvad der sker.

 

For at få succes kan det også være vigtigt at have mange seere på Facebook eller Instagram. Så foretag nogle specifikke markedsføringsaktiviteter og brug nogle tilgængelige salgsværktøjer for at skaffe så mange seere på dine sociale medier-konti som muligt. 

 

Inspirer dine kunder 

 

Liveshopping kan bruges til at sælge produkter, der er på udsalg, men det er ikke de eneste produkter, du kan promovere på denne måde. I dag er det en god idé at inspirere kunderne via liveshopping. Du kan prøve at sælge helt nye kollektioner af produkter, f.eks. nye spændende produkter, der er lidt innovative og kan overraske publikum. Hvis kunderne kan godt dit produkt og vil føle sig inspireret af det, vil de med glade betale fuld pris. 

 

Gør det til en fantastisk oplevelse!

 

Dit mål er at skabe den bedst mulige købsoplevelse for kunderne, og faktum er, at de bliver mere og mere krævende. Liveshopping kan give dine kunder noget helt forfriskende, der opfylder deres behov på alle niveauer. Der er mange udviklingsmuligheder, når det kommer til liveshopping.

 

Kunderne kan lide online shopping, som giver dem mulighed for at handle fra deres eget hjem. Samtidig elsker de at få den fulde professionalisme og viden om produkterne. Liveshopping kan forbinde alle disse elementer og skabe en perfekt og inspirerende købsoplevelse for kunden, som er 100 % autentisk.

 

At handle online kan virkelig være en fantastisk oplevelse!

 

live_shopping_paa_sociale_medier

Gå tilbage til toppen af siden eller download Den Ultimative Google Merchant Center Håndbog


 

Konklusion

 

Alt tyder på, at liveshopping vil blive mere og mere populært i 2022 og fremover. Det udvikler sig hurtigt i Danmark, uanset om de fysiske butikker er åbne eller ej, og de danske forbrugere har allerede vænnet sig til at handle online. Liveshopping tilbyder noget, som hverken den rent fysiske butik eller en webshop kan erstatte, så den eneste løsning er at smelte de to kanaler sammen og prøve det selv!

LiveShopping er en af de mest dynamiske metoder til at promovere både webshops og fysiske butikker i dag. 

 

Dette emne er vigtigt for os, der beskæftiger os med eCommerce, fordi det er en måde at reklamere for produkter, som har potentiale til at revolutionere e-handelsmarkedet, ikke kun i pandemiens tid. 

 

Find ud af, hvad liveshopping handler om!

liveshopping

Written by Jagoda Adamik-Borowska

Jagoda er indholdsskaber og SEO specialist. Hun følger og analyserer dagligt e-commerce trends og har mange års erfaring med at skrive om feed marketing, Google Ads-kampagner og online annonceringstaktikker. I sin fritid elsker hun at rejse og læse non-fiction bøger.

Comments

Skrevet med    af  DataFeedWatch

Skriv for os