Hvad er et GTIN nummer?

barcode

 

Et GTIN nummer, også kaldet et Global Trade Item Number, er et internationalt anerkendt system til at identificere produkter. Det er sammenkørt af adskillige forskellige systemer, for at sikre at de alle overholder en fælles struktur.

Det hjælper dermed både fysiske stregkode-læsere og databaser der indeholder online produkter. Det er non-profit organisationen GS1 der har udviklet systemet.

 


Typer af GTIN

 

Et GTIN nummer kan bestå af 8, 12, 13 eller 14 cifre. Det er en numerisk udskrivning af et produkts stregkode. Der eksisterer forskelige type af GTIN numre, afhængig af hvor i verden produkter kommer fra, og hvilken type af produkt det er.

 

Ofte skal ældre typer af systemer opdateres for at overholde de nye GTIN standarder. Et eksempel på dette er ISBN, det nummersystem der blev brugt til at identificere bøger.

 

Nogle ældre ISBN numre havde 10 cifre, men for at tilpasse sig til GTIN standarderne, har de været nødt til at konvertere dem til 13 cifre.

 

De typer af GTIN numre der eksisterer i øjeblikket indkluderer:

 

 • ISBN - International Standard Book Number (bog numre)
 • UPC - Universal Product Code (verdensomspændende numre)
 • EAN - European Article Number (europæiske numre)
 • JAN - Japanese Article Number (japanske numre)

 

types-of-unique-product-idetifiers

 

De fire forskellige typer af GTIN numre der bruges, er:

 

 • GTIN-8 - bruges mest til EAN-8 stregkoder
 • GTIN-12 - bruges mest til UPC stregkoder
 • GTIN-13 - bruges mest til ISBN, JAN, and EAN-13 stregkoder
 • GTIN-14 - er til engrossalg og multipack-produkter

 

Google-Shopping-GTIN

 

Alle GTIN numre, uanset antallet af cifre, er opbygget efter samme struktur. Strukturen er en firma forstavelse, vare reference og et checkciffer. I GTIN-14 er der en ekstra “pakke niveaus indikator” der fortæller, om produktet er en enkelt vare eller en kasse.

 

Hvor GTIN-8, GTIN-12 og GTIN-13 numre bliver oplyst som et GTIN-14 (i hoved data strukturen), er det bare venstrestillede nuller der udvider nummeret.

 

Som et eksempel så bliver GTIN-12 nummeret 012345678905 til 00012345678905 i GTIN-14 formatet. Der er tilføjet to ekstra nuller i venstre side af nummeret, for at udvide de 12 cifre til 14.

 


Hvorfor er GTIN numre så vigtige for eCommerce

 

Mange sammenlignings shopping søgemaskiner, inklusiv Google og Amazon, bruger GTIN numre. De har store databaser der indeholder næsten alle de GTIN numre der eksisterer i verden.

 

Når du uploader et produkt på en af disse platforme gennem dit data feed, så skal produktet have et GTIN nummer.

 

Hvis ikke du inkluderer GTIN nummeret, eller du inkluderer det forkerte, så vil platformen højst sandsynligt afvise produktet.

 

Shopping platforme som Google Shopping og Amazon Marketplace har fordele af GTIN numre på flere forskellige måder:

 

 • GTIN numre hjælper med at forbinde de mest relevante match mellem en brugers søgninger og de produkter der er tilgængelige
 • GTIN numre hjælper også søgemaskiner og shopping sammenlignings-platforme med at sammenligne produkter
 • De kan også tilbyde sælgerne en mere funktionsrig shopping oplevelse, fordi GTIN numre gør dem i stand til at bruge produktets data visuelt i deres annoncer

 

Forbrugerne får også glæde af dem når sælgere, søgemaskiner og sammenlignings shopping søgemaskiner bruger GTIN numre:

 

 • De får bedre produkt sammenligninger, der kan hjælpe dem med at finde det rigtige produkt, den rigtige sælger og den rigtige pris
 • De får vist flere relevante resultater når de søger efter et produkt
 • De ser mere relevante annoncer i ikke-shopping miljøer som Facebook (Facebook og andre platforme bruger brugernes søgevaner til at afgøre hvilke produkter der er bedst at vise i annoncen)

 

Som sælger får du også fordele ved at bruge GTIN numre. Det at finde de rigtige GTIN numre kan nogle gange være tricky, men det er indsatsen værd. Grundene skylder blandt andet:

 

 • Du vil være i stand til at indsende dit produkt feed til et højere antal af platforme
 • Du skulle kunne se konverteringerne stige, for dine produkter vil blive vist i mere relevante søgeresultater og annoncer
 • Du kan konkurrere mere effektivt, fordi din produkter vil være med i sammenlignings-puljen

 

Hvad nu hvis et Produkt ikke har et GTIN?

 

Det kan ske i nogle situationer. Det kan eksempelvis være unika produkter som kunst, håndværk og antikke varer. De fleste platforme har procedurer for, hvordan man skal håndtere sådanne situationer.

På Google Shopping, for eksempel, er der et “Identifier Exists” felt. Det kan du sætte til “false”, hvis ikke der er et GTIN nummer.

 

Brug GTIN numre

 

Mens der er nogle produkter der ikke har et GTIN nummer, så har langt de fleste. De hjælper shopping platforme, søgemaskiner, producenter og sælgere med at øge konverteringerne og tilbyde en bedre brugeroplevelse.

 


New call-to-action 

ØG DIN GOOGLE SHOPPING ROAS

Vil du optimere dit datafeed?

Planlæg et 1-til-1-opkald med en af vores produktfeed-eksperter.
• Få mere at vide om bedste praksis for datatransformation,
• Diskuter optimeringer, der er specifikke for dit produktkatalog,
• Få en live rundvisning i DataFeedWatch-appen

Vi glæder os til vores møde!

Skrevet af Anna Hanarz

Anna er en ekspert i PPC og produkt feed optimering med erfaring fra Google AdWords og Microsoft Bing. I sin rolle som Country Manager Nordic Markeds støtter hun virksomheder og markedsføringsbureauer fra Skandinavien for at udfolde deres produkt feeds potentiale. Når hun ikke rejser, læser hun nye sprog eller underviser i det danske sprog og kultur.

Kommentar

Skrevet med    af  DataFeedWatch

Skriv for os